Igår lagade jag som sagt vitkål- och köttfärsgratäng. Det blev så himla gott! Dog lite grann. 😉
Ingredienser: port 4-6
500 g nötfärs
300-400 g vitkål (eller efter smak, nästa gång ska jag nog ha lite mer i)
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
1 liten gullök (efter smak)
1-2 msk kalvfond
1 burk murkelsvamp
Svartpeppar
2-3 dl riven ost
2 ägg
3 dl grädde
1/2 dl vatten
Bladspenat (hade i kanske 50 g, hade det i kylen så det fick åka med ner)
Smör eller kokosfett till stekning (eller båda)
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 225 grader. Strimla vitkålen med hjälp av en osthyvel. Skölj svampen och hacka den och löken. Bryn i smör/kokosfett i några minuter tills det har mjuknat. Lägg det sedan åt sidan i till exempel en skål. Ha sedan i lite mer fett om det behövs i pannan och bryn färsen ett tag, sedan i med krossade tomater, tomatpuré, pressad vitlök, fond, svartpeppar och vatten. Låt det puttra i några minuter ha sedan i vitkålsblandningen i köttfärsen samt spenaten. Blanda äggen och grädden i en skål. Häll över köttfärsen i en ugnsform och grädden. Strö över riven ost. In i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills den har fått en fin färg.